Omul care a marcat istoria Moldovei – Stefan Cel Mare
Intre anii 1457-1504, Stefan Cel Mare a fost domn al Moldovei, acesta a domnit aproape 50 de ani. Singura persoana care a domnit mai mult de atat in toata istoria Romaniei a fost Carol I. Stefan era fiul lui Bogdan al II- lea Voda care s-a impus la domnia Moldovei dupa infrangerea lui Petru Aron, ucigasul tatalui sau.
Grigore Ureche il descrie ca fiind o persoana mare, mânioasa si care varsa sange fara a sta prea mult pe ganduri:,,Fost-au acest Stefan, om nu mare la statu, mânios, si degraba a varsat sange nevinovat: de multe ori, la ospete omorâia fara giudeț.”
Stefan Cel Mare se face observat de organizarea tarii si politica pe care a abordat-o. Una dintre primele masuri pe care a luat-o este aceea de a crea o armata care avea la baza clasa sociala dominanta pe atunci. La lupta erau chemati barbatii apti de lupta, in mod special taranii-aproximativ 30000 de ostasi. Ia nastere o armata de aproximativ 40-60000 de osteni, numita ,,oaste de tara”. Aceasta va lupta pentru eliberarea Moldovei de sub stapanirea marilor puteri din vecinatate.
Stefan Cel Mare a intrat in conflict cu regele Ungariei, Matei Corvin, Radu Cel Frumos, domnul Tarii Romanesti si mai ales cu sultanul Mohamed al II-lea, conducatorul Imperiului Otoman. Acesta avea ca obiectiv emanciparea Moldovei.
O alta decizie care a marcat istoria Moldovei a fost intarirea militara a cetatilor aflate la granita. Acesta a creat un sistem de fortificatii ce cuprindea cetati ca: Cetatea Tighina, Cetatea Soroca si Cetatea Alba la Raul Nistru, Cetatea Neamtului la nord, si pe raul Siret Cetatea Romanului.
Pe plan economic, acesta a oferit privilegii negustorilor straini care au gasit un climat propice pentru a-si dezvolta afacerile, in Moldova. Marea Neagra – Liov era principala ruta comerciala, pe unde comerciantii aduceau mirodenii, blanuri, covoare, pietre pretioase si metale din Orient.
Pe plan religios, Stefan Cel Mare a acordat o atentie deosebita bisericii. Acesta construieste impresionant de multe lacasuri de cult. Traditia populara ii recunoaste un total de 44 de biserici dar in mod sigur sunt cunoscute 32 de constructii.